• Bert Vleming, Gemeentekoning Oss 2019,

  Op zondag 8 september hebben de gilden van Geffen, Huisseling, Ravenstein en Oss gestreden om de titel van gemeentekoning van Oss 2019.

  Het gemeentekoningschieten werd dit jaar georganiseerd door het Sint Sebastiaan Gilde in Oss. Vanuit de gemeente wordt gestimuleerd dat alle gilden binnen de gemeente Oss elkaar ontmoeten en gebroederlijk met elkaar omgaan. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans heeft namens de gemeente Oss de loting verricht van de schietvolgorde. Na het ”vrijen” van de schutsboom werd door de burgemeester het startschot met de kruisboog gegeven. Vervolgens was het aan de huidige gemeentekoning Tom Neve van het Sint Lambertusgilde uit Huisseling om het tweede schot op de gipsen vogel te richten.

  24 schutters van de verschillende gilden hebben gedurende ruim 1,5 uur gestreden om de titel. Een gildezuster uit Geffen zorgde voor het “bijna” winnende schot door 90 % van de vogel eraf te schieten. De regel is echter dat de schutter die met zijn schot de gehele vogel van de paal laat vallen de nieuwe gemeentekoning wordt.  Het volgende en winnende schot werd verricht door Bert Vleming, hoofdman van het Sint Barbara Gilde uit Ravenstein.  De titel is terug in de stad, waar de gemeentekoningschieten ooit begon.


  Hierna werd door de hoofdman van het Sint Sebastiaan Gilde, Hans Pennings, het wisselschild en het draagspeldje bij de nieuwe gemeentekoning opgedaan. De vendeliers van het Sint Barbara Gilde en het Sint Sebastiaan Gilde gaven een vendelhulde, een en ander ondersteund door de tamboers. Vervolgens werd met erewijn, geschonken door de gemeente Oss, geproost op de nieuwe gemeentekoning.

  Hierna was er alle gelegenheid om Bert Vleming te feliciteren en te proosten op de goede afloop van de plezierige gildemiddag in Oss.

  Terug