• Est Deinze, 19-21 augustus

  Het driejaarlijks Europees Schutterstreffen werd met een jaar vertraging, gehouden van 19 t/m 21 augustus in Deinze, België.  Ons gilde was daar met 12 leden + 1 gast. Voor velen van de groep was dit de eerste ervaring van een groot gildefeest waaraan honderden gilden en schutterijen uit West- en Midden Europa deelnamen.  De hoogtepunten van het EST zijn traditioneel het geweerschieten om de titel van Europakoning en Europaprins en de grote optocht met alle deelnemers. Gezien de afstand naar Deinze,  ruim 200km van Oss, waren kamers geboekt in het Park hotel in Waregem. Daar kwamen we tegen de middag aan. Omdat het publieke EST-programma op de eerste dag heel beperkt was werd de midddag besteed met een bezoek aan de Gent, op korte afstand van Deinze. Met een wandeling door het historische centrum en een gezamenlijke maaltijd viel dat bezoek zeer in de smaak.

  Het koning- en prinsschieten op de tweede dag nam de gehele middag in beslag. Het nevenprogramma was wat beperkt, maar er was voldoende muziek en drank om het wachten op de einduitslag te overbruggen. Onze koning Hans Pennings deed mee, maar overleefde de voorronde helaas niet. In de eindronde gingen tot ieders verrassing beide titels naar een Duitse dame. Europakoningin werd Svenja Reher, St. Wilhelmi-Kinderhaus, Münster en Europaprinses Jannika Klos, St. Hubertus Schützen, Kerpen. Na de kroningsmis in de nabijgelegen kerk was er voor de rest van de avond het koningsbal.
  De derde dag was de dag van de grote optocht. Urenlang trok de stoet door de stad met veel kijkers langs de kant. Tot slot was er in de namiddag een formele afsluiting met de overdracht van de EST organisatie voor 2024 naar Mondsee, Oostenrijk. De Prangerschütze groep uit Mondsee bevestigde dat met een salvo schoten. Ook de Brabantse Opmars was er weer met daarbij het vendeldebuut van Marjo Groenen. Daarna reste ons niets meer dan de terugreis naar Oss, met mooie herinneringen aan drie fijne gezellige dagen in een zonnig Vlaanderen.

  Voor een fotoreportage van het bezoek aan Gent, klik op onderstaande link: myalbum.com/album/2nQCLJtWndUQ

  Voor een filmreportage van het EST in Deinze klik op onderstaande link: myalbum.com/album/tbE583R4b4dc

   

   

  Terug