• Een bijzondere Sint Jorisdag, 24 april

  Het was een heel bijzondere Sint Jorisdag dit jaar. Vanwege de installatie van Jos van Schijndel als nieuwe gildekoning was het gilde al vroeg in Schaijk om hem op te halen voor de gildemis. Daar stond de koffie al klaar met het traditionele brandewijntje met suiker. Ook een lekker worstenbroodje ontbrak niet. Voor de rit naar Oss stond er voor Jos een versierde mini klaar.

   

  De gildemis was om 10.00 uur in de Grote Kerk met voorganger Willem Renders gildeheer.  Tijdens de dienst werd allereerst het nieuwe vaandel ingezegend, geschonken door een gildelid. Vervolgens werd de nieuwe koning geïnstalleerd volgens de traditionele ceremoniën. Daarna werden, zeer uniek, zes gildeleden gelijktijdig geïnstalleerd. De meeste waren al wel enige tijd lid maar vanwege omstandigheden was de installatie uitgesteld. Mede door mooie zang van het koor Les Chanteurs de Saint Gérard werd het een indrukwekkende en zeer feestelijke viering.
  Na de gildemis werd het feest voortgezet in het gildehuis met een ontvangst voor de leden met huisgenoten en ook genodigden. Er was taart met koffie en een geestrijkdrankje namens de feestelingen. De nieuwe gildeleden kregen een lieveheersbeestje uitgereikt als symbool van de actie tegen zinloos geweld. Daarna ging als afsluiting van het ceremoniële deel de drinkhoorn rond met bier voor de nieuwe koning en de nieuw geïnstalleerde leden.
  Het teermaal dat daarop volgde was een mooie afsluiting van het feest. Een koffietafel, door Jos uitgebreid met soep en een pasteitje.  Veel dank was er voor al diegenen die bijgedragen hadden aan het slagen van deze feestelijke onvergetelijke dag.

  Terug